سونوگرافي

واحد سونوگرافی

مسئول واحد : خانم هما محمدی پور رزم آرا (کارشناس رادیولوژی)

آدرس پست الکترونیک : MohamadiPH1[at]mums.ac.ir

تلفن تماس : 32231061-051 داخلی 613 و 640

مسئول فنی : خانم دکترمهدیه بقایی (دکترای تخصصی رادیولوژی)

کارکنان بخش :

1-    زهرا هروی - کارشناس رادیولوژی

2-    زهرا خداپرست - کاردان رادیولوژی

3-    لیلا دامن پاک - کارشناس رادیولوژی

4-    سعیده قهرمان-کارشناس رادیولوژی

5-   زینب بردبار - کارشناس رادیولوژی

6-   فاطمه عیالوار –کارشناس رادیولوژی

معرفی واحد سونوگرافی :

سونوگرافی شامل انواع سونوگرافیهای ساده ،کالرداپلر،واژینال

آمنیوسنتز:آمنیوسنتز نمونه گیری از مایع آمنیوتیک یا مایعی است که اطراف جنین را احاطه کرده است.به دلیل اینکه تعدادی از سلولهای جنینی در این مایع ریزش کرده اند،می توان پس از نمونه گیری از آن،آزمایشهای لازم( ژنتیک –عفونی و...)روی این نمونه انجام داد و پی به تشخیص سندرم هایی چون داون،ترنر وکلاین فلتر و یا بیماریهایی مثل تالاسمی یا سیستیک فیبروزیس و.... برد.لازم به ذکر است تمامی مشکلات ذهنی و عقب افتادگیها از طریق این آزمایش قابل تشخیص نمی باشد چون برخی از آنها عللی به جز علتهای ژنتیک دارند.در مورد کسانی که سابقه فرزند با مشکلات ژنتیکی دارند انجام آزمایش ژنتیک و داشتن کاریوتایپ ژنتیکی این فرزند می تواند در تشخیص ناهنجاریهای مشابه در این جنین کمک کننده باشد.

آمنیوسنتز در این مرکز توسط سرکارخانم دکتر تارا پریناتولوژیست، از اساتید هیات علمی دانشگاه انجام می شود.در فرایند پذیرش ابتدا بیمار ویزیت می شود و در صورت لزوم جهت نمونه برداری،نوبت داده می شود.جهت ویزیت اولیه بیماران می توانند همه روزه به جز ایام تعطیل وپنج شنبه ها ساعت 9شب به صورت تلفنی راس ساعت 9شب اقدام کنند.توجه به این نکته ضروری است که همراه داشتن کلیه آزمایشات غربالگری وسونوگرافی ها به هنگام ویزیت و امینوسنتز ضروری است درصورتیکه سابقه عقب افتادگی یامشکلات ژنتیکی در خود یا فرزندتان دارید به همراه داشتن آزمایشات ژنتیک (درصورت انجام)بسیار کمک کننده خواهدبود.

زمان انجام نمونه گیری ترجیحا هفته 15 تا 16 بارداری می باشد(باتوجه به قوانین مربوط به محدودیت زمان سقط جنین در ایران)گرچه می توان پس از 15هفته در هرزمانی نمونه گیری را انجام داد.

فتوریداکشن:در برخی از بارداریهای چندقلویی،گاهی لازم است طبق صلاح دید پزشک معالج شما ویا پزشک پریناتولوژیست وباتوجه به سابقه بیماری های قبلی ویا نتایج سونوگرافی وآزمایشات جهت افزایش شانس بقای جنین ها بسته به نظر پریناتولوژیست یکی یا دوتا از قل ها را حذف کردو بارداری را تا دو قل کاهش داد.این فرایند به ندرت می تواند باعث سقط جنین های باقیمانده شود،لذا بعد از ویزیت شدن بیمار و بررسی کلیه جوانب توسط پزشک پریناتولوژیست (سرکار خانم دکتر تارا)وتوضیح مزایا و عوارض احتمالی در صورت لزوم اینکار انجام می شود.فتوریداکشن جهت حذف قل ناهنجار در بارداریهای دویاچندقلو نیز انجام می شود.

CVS:نوعی نمونه گیری از پرزهای جفتی است و در مورد افرادی انجام می شود که سابقه تالاسمی مینور در خود وهمسرشان داشته باشند ویا در مورد کسانیکه سابقه مشکلات ژنتیکی خاص مثل(SMA،CFو.....)داشته باشند که بسته به شرایط وصلاح دید پزشک پریناتولوژیست این نمونه گیری انجام می شود.نوبت گیری جهت این مورد نیز مانند آمنیوسنتز می باشد.(زمان انجام نمونه گیری بین هفته های 11تا 14 بارداری می باشد.)

آمینو انفوزیون:تزریق سرم استریل به داخل ساک امنیون جهت افزودن به مایع دور جنین جهت مشاهده بهتر و ارزیابی دقیق تر در سونوگرافی و کاهش فشار در بند ناف است.

آمینوریداکشن :کاهش مایع امنیوتیک با پونکسیون مایع تحت هدایت سونو با هدف کاهش مشکل تنفسی مادر است.

تجهیزات :

دستگاه سونوگرافی MEDISON (مجهز به پروپ سطحی، عمقی، ترانس واژینال و کالرداپلر)

دستگاه سونوگرافی GE LOGQ 200 ( مجهز به پروپ سطحی و عمقی)

اقدامات تخصصی تشخیصی :

انواع سونوگرافیهای ساده و کالرداپلر و ترانس واژینال

اهم فعالیتهای کنونی :

• ترانس واژینال : (بررسی داخلی رحم و ضمائم)
  • سونوگرافی آنومالی اسکن : ( بررسی آنومالیها و نقصهای جنینی)
  • سونوگرافی بررسی ضخامت NT : (بررسی جنین از نظر آنومالیها و نقصهای جنینی)
  • آمنیوسنتز : نوعی نمونه گیری از مایع آمنیتویک می باشد.
  • که در حدود سن 15-14 هفتگی حاملگی توسط پزشک فلوشیپ پریناتالوژی خانم دکتر فاطمه تارا صورت می پذیرد و در مورد مادرانی است که سابقه فرزند با اختلالات کروموزومی و ژنیتک داشته و یا در اقوام درجه یک آنها مشاهده شده است و نیز مادران با سن بالا و همچنین در ازدواج های فامیلی که در آزمایشات غربالگری ریسک ابتلاء جنین آنها به اختلالات کروموزومی بالا گزارش شده است.

فعالیت های در دست اقدام :

• از جمله خدماتی که این مجموعه در نظر دارد، انجام هیستروسونوگرافی می باشد که با مجهزشدن به امکانات موردنیاز به زودی به بانوان گرامی ارائه خواهد شد.